Mark – livsavgörande beslut på oklara grunder. Allmänheten har rätt att vara kritisk till mycket av det utredningsarbete som i dag ligger till grund för livsavgörande beslut över enskilda familjers liv. En utredning ska vara konstruktiv och inte destruktiv. Den ska bygga på rättssäkerhet. Inte på makt eller interna konflikter.
Stormen kring fosterbarnsskandalen med de två barnen ”Fanny ” och ”Rasmus” hade knappast lagt sig när Marks kommun i mitten av maj i år gjorde ett nytt märkligt omhändertagande av tre barn. Socialstyrelsen har tidigare riktat kritik även i detta fall mot Marks socialtjänst. Barnen omhändertogs akut.
Stormen kring fosterbarnsskandalen med de två barnen ”Fanny ” och ”Rasmus” hade knappast lagt sig när Marks kommun i mitten av maj i år gjorde ett nytt märkligt omhändertagande av tre barn. Socialstyrelsen har tidigare riktat kritik även i detta fall mot Marks socialtjänst. Barnen omhändertogs akut.
Den 19 maj omhändertog socialtjänsten i Marks kommun, under uppmärksammade former, tre syskon 9, 6. och 4 år gamla från förskola och skola. De fördes till okänd ort.
Efter nio veckor, helt isolerade från föräldrar, lärare och skolkamrater, (men där anmälaren hade viss kontakt) beslutade socialutskottet den 29 juli att upphäva LVU-beslutet. De tre barnen fick komma hem. Politiker och tjänstemän var dock inte överens. Men socialutskottet, som tagit till sig av
och hans granskning av fallet, kom fram till att det inte fanns underlag för omhändertagande. Nu har åter en strid blossat upp kring dessa barn. Sociala utskottet har fått kritik för bristande motivering till att de omhändertagna syskonen fick återvända hem. En något märklig motivering.– – Tommy Karlsryd (S) att akut omhänderta barnen i maj? Det är den aktuella huvudfrågan.
De uttalanden som barnen tidigare gjort i polisutredningen var nämligen redan kritiskt prövade av åklagare. Och befunna u. a. Det har också hävdatas, utan att någon som helst saklig grund anförts, vissa saker kring familjen. Bevisbördan för sådana uttalanden ligger på anmälaren. Detta måste utredas. En tydlig tidsaxel är, enligt
viktig vid utredningsarbete. Det förefaller saknas här. Uppgifter skall placeras i tid och en del uppgifter kan här anses föråldrade och i dagsläget föga relevanta. Det kan även ha avgörande betydelse för resonemang och tolkning i vilken tidsordning saker inträffar. Det handlar också om ensidigt urval av uppgifter och personer. T. ex att välja bort vänner och bekanta till familjen som kunnat ge en annan bild har ignorerats.
Trots den, enligt Edvardsson, bristfälliga utredningen fastställde Förvaltningsdomstolen det omedelbara omhändertagandet i maj 2011.
Nu rullar delar av politikers och tjänstemäns kritik mot att barnen fick komma hem vidare. Socialnämnden i Mark, som nu tvistar, förefaller ignorera Barnkonventionen.
En viktig fråga i sammanhanget är också: Varifrån ska föräldrar och barn få stöd för att bearbeta det som hänt? Knappast från delar av den socialnämnd som nu anser att barnens hemvändande inte var rätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar