01 juni 2011

Nygammalt LVU åter i Mark

Socialstyrelsen har tidigare riktat kritik även i detta fall mot Marks kommun. Vad är akut omhändertagande? Barnen hämtades inte från något knarkkvart, en spritorgie, incest eller slagsmål i hemmet. Samtidigt är det viktigt att barn som far illa omhändertas för samhällsvård. Det finns situationer som ett barn inte borde eller ska behöva stå ut med.Men sällan så brådskande att man hämtar barnen akut i skolan. Barnen bör, om möjligt, förberedas.

Förmodligen gör majoriteten av socialsekreterarna ett bra och samvetsgrant jobb om det finns adekvata utredningar och väl fattade beslut. Men samma system som vill hjälpa kan också stjälpa. Det finns också personal som inte borde arbeta med barn.

Efter en anmälan julen 2009 om att mamman slog barnen placerades hela familjen i ett behandlingshem i Småland.
– Min dotter lurades säga saker om mig av en nära anhörig under förespegling att vi skulle bli sams, har mamman berättat för GT. Dottern erkände att hon hittat på alltihop och polisutredningen lades ner. Det här är ett problem. När vuxna människor med eller utan relevant kompetens ställer ledande frågor till små barn blir barnen ofta förvirrade och de försöker bejaka eller saxa mellan frågorna när dessa blir för intensiva. Ett bejakande anses ibland vara bevis nog. Men vänner, läkare och skola har hela tiden backat upp föräldrarna.

När det akuta omhändertagande skulle genomföras visade det sig att socialtjänsten ville att skolan skulle föra bort de tre syskonen utanför skolan till en lägenhet. Något som skolan vägrade. Frågan är om skolan ska tvingas medverka till bortförande. Vad säger skollagen? Sen ringde någon till skolan. Rektorn frågade dem om de hade papper på att de fick hämta barnen. Då lade de på luren. En timma senare kom två män och en kvinna med beslutet i hand och tog med sig barnen, 4, 6 och 9 år, inför ögonen på de övriga eleverna. Under denna länk kan ni till vänster läsa om bakgrund och familjen. Nytt märkligt LVU-fall i Mark – tre barn omhändertagna.

Socialutskottets ordförande Mia Magné (C) försökte stoppa bortförandet. Magné ansåg att det inte förelåg tillräckligt starka skäl för ett akut omhändertagande. Synpunkterna gav hon per telefon från Göteborg där hon just då befann sig. Socialförvaltningens inhyrda konsulter genomförde då omhändertagandet med stöd av vice ordf. Tommy Karlsryd, S. Dagen efter omhändertagandet fick Magné stöd för sin ståndpunkt av bland andra SKL, Sveriges kommuner och landsting, samt kommunjuristen.

Men förvaltningsrätten godkände såväl det akuta omhändertagandet som att Mia Magné inte kunde ta beslutet över telefon, utan att det var rätt att vice ordföranden Tommy Karlsryd som var på plats tog beslutet. Trots att såväl SKL som kommunjuristen tidigare gav Magné rätt. Men socialtjänsten och Tommy Karlsryd (S) avser sig få fått dubbel upprättelse. Finns det en rättsosäkerhet inbyggd i systemet när det gäller omhändertagna barn? Hur det gått till bör Socialstyrelsen åter granska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar