19 juni 2011

Stormen kring barnavårdsärenden

Stormen kring fosterbarnsskandalen med de två barnen  ”Fanny ” och ”Rasmus” hade knappt lagt sig när Marks kommun, i mitten av maj,  gjorde ett nytt märkligt omhändertagande av tre barn. Socialstyrelsen har tidigare riktat kritik även i detta fall mot Marks socialtjänst.

Bo Edvardsson, docent i psykologi och docent i socialt arbete, anser att utredningen i detta ärende med de tre barnen är undermålig. Sakligheten är väldigt mycket frånvarande. Det handlar om godtyckligt tyckande och bristande källredovisning. Och oetiska metoder som att skriftligen bedöma hemmiljön genom att smygtitta in genom fönstren.

Men också ensidigt urval av uppgifter och personer. T. ex att välja bort vänner och bekanta till familjen som kunnat ge en annan bild har ignorerats. Trots den, enligt honom, bristfälliga utredningen fastställde Förvaltningsdomstolen det omedelbara omhändertagandet. Något som Edvardsson är mycket frågande till.

Men socialförvaltningen skyller ifrån sig på externa konsulter som förvaltningen anlitat och som har gjort utredningen. Får man, enligt Socialtjänstlagen, delegera viktiga barnavårdsärenden på detta sätt genom att anlita konsulter?

Socialchef Magnus Johansson svänger sig ännu mer när han säger att Bo Edvardsson  bara har tittat på en del av en utredning, d.v.s. dottern. Och  inte på de två yngre  barnen. Men då är det viktigt att komma ihåg att det var kring dottern, född 2002, som hela händelsen startade.
Det är också den utredning som Bo Edvardsson har granskat. Edvardsson har alltså gjort en summerisk metautredning (en utredning av en utredning). Inte en utredning om barnets situation.

Läs i övrigt  ”Hård kritik mot utredning”. Lyssna också till social expert: Hela utredningen bör förkastas” 

Bifogar även Bo Edvardssons anmärkningar.  








Anmärkningar rörande utredning

1 kommentar:

  1. http://cattasbubbla.se/2011/06/28/marks-politiker-med-i-tvivelaktig-facebookgrupp/
    Nya avslöjanden.

    SvaraRadera