27 februari 2010

På vilket sätt anser ni att myndigheten/tjänstemannen har agerat felaktigt? JO-anmälan

Undertecknad vill som övergripande punkter anhålla om att Justitieombudsmannen utreder huruvida socialtjänstens personal, inkl den tf vårdnadshavaren och familjerättsenheten, socialnämnden och dess ordförande i Luleå förfarit rätt enligt praxis vad gäller följande tre övergripande punkter:

* Var det korrekt av socialnämnd/förvaltning att uppmana Luleå tingsrätt att den 24 september 2009 utse en särskilt tillförordnad vårdnadshavare som också har sin arbetsplats på socialtjänstförvaltningen? Anser JO att det är delikatessjäv?

* Anser JO att socialförvaltningen borde ha sökt en opartisk juridisk företrädare för barnen utanför den egna kretsen?

* Anser JO att den tf. vårdnadshavaren uppträtt försumligt på en eller flera punkter?

Undertecknad uppfattar nedanstående som felaktigt agerande från berörd socialnämnd/förvaltning:
- Socialnämnd/förvaltning agerade fel när de ansåg att barnen (en då 2-åring och en 10-månaders baby) skulle skiljas åt därför att de bl.a. inte lekte med varandra.
- Socialnämnd/förvaltningen förefaller ha gjort barnen rättslösa i samband med att ansvaret för barnens framtid i hög grad nu avgjorts av den tf. vårdnadshavaren. Denne är ”part i målet”. Hans inställning till de anhöriga är av avgörande betydelse.
- Socialnämnd/förvaltning borde haft god och kontinuerlig kontakt med de närstående efter händelsen den 26 augusti 2009. Inga andra vårdnadshavare fanns.
- Socialnämnd/förvaltning tog inte hänsyn till, eller utredde ordentligt, den närståendefamilj som fanns och ville ta hand om båda barnen.
- Socialnämnd/förvaltning bortsåg ifrån att barnen redan hade ett gott, tryggt och stabilt umgänge med sina anhöriga.
- Socialnämnd/förvaltning förefaller uppvisa brister i hanteringen av barnavårdsärenden när det gäller ansvarsfrågan. Vilket bl.a. framkom vid jultid. Se under ”Beskriv i korthet vad som hände.”
- Socialnämnd/förvaltning agerade fel om de anser att det i socialtjänstlagen finns något lagrum för det subjektiva begreppet ”samarbetssvårigheter” som grund för nekad placering i ett visst fosterhem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar