03 februari 2010

M raljerar istället för att rehabilitera!

Efter Alliansens hastverk med sjukförsäkringen behöver Sverige få en blocköverskridande överenskommelse, när det gäller socialförsäkringssystemet, som håller över tid och oavsett regering. Det behövs tidiga rehabiliteringsinsatser för att lotsa människor, där så är möjligt, tillbaka till arbetslivet. Moderaterna förefaller inte ha förstått konsekvenserna av det system de själva har skapat. Arbetsförmedlingen kan inte rehabilitera sjuka.

Låg etik
Etiken inom den moderata politiken när det gäller utförsäkrade behöver höjas betydligt. I stället för att föra en saklig debatt kring de problem den nya sjukförsäkringen orsakat, gav sig (AB 25 jan) två etablerade moderater i rikspolitiken, Helena Rivière och Gunnar Axén, ledamot resp. ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott på en enskild, namngiven utförsäkrad person, Alexandra. Det här är ett lågvattenmärke av sällan skådat slag.
     M förefaller för övrigt hålla en härsken ton mot dem de säger sig vilja ”hjälpa”.  ”Var femte med sjukersättning fuskade”, skrev Gunnar Axén på sin blogg 09-02–17. Bevisa det Axén!Se blogg Utredarna (senare tillkommen länk)
     Dessutom hade Reinfeldt, medvetet eller omedvetet, dålig koll på siffror då han i  partiledardebatten i Sveriges Televisions Agenda, 31 jan. framhärdade att det tillkommit 100 000 jobb under mandatperioden. Det var helt fel. Så raljera lagom, du också, Axén.

Rehabilitering viktigt
Ca 15.000 utförsäkrades från årsskiftet från Försäkringskassan.  Under hela 2010  blir det sammantaget ca. 54 000 långtidssjuka. Många med komplexa diagnoser. De som har hamnat utanför sjukförsäkringen, alltså förlorat sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI, måste få den tillbaka.
    Rehabiliteringen måste komma först. Men regeringen ser till diagnos och inte till individ när den beslutar om vilka som ska utförsäkras. Stressen det skapar motverkar tillfrisknandet. Det skrev företrädare för fyra organisationer som arbetar med rehabilitering.   De frågade sig också vad som händer med alla som är för sjuka för att antas till introduktionsprogrammet och för friska för att vara kvar med ersättning från socialförsäkringen?  Det här är till största delen den grupp som inte fått del av de rehabiliteringsinsatser som skulle satts in i ett tidigt skede, ansåg skribenterna.

Hamnar mellan stolarna
”Bristen på medicinsk rehabilitering kan ge upphov till tillstånd som gör att Arbetsförmedlingen bedömer att man inte har arbetsförmåga. Har man inte tillräcklig arbetsförmåga kan man inte heller antas i ett introduktionsprogram.  Dessa personer löper då risk att hamna mellan stolarna och får varken rehabilitering eller ersättning. De blir istället hänvisade till socialtjänsten för sin ekonomiska överlevnad,” skrev de fyra företrädare som arbetar med rehabilitering.

Ordentliga remissrundor
Den svenska utredningsmodellen och dess väl partssammansatta utredningar med ordentliga remissrundor tog lite längre tid att genomföra, men så det blev rätt. Därför välkomnas oppositionens löfte om att medverka till en bred uppgörelse där också arbetsmarknadens parter bidrar. Det är också positivt att oppositionen tydligt markerar att man inte vill upprepa de tidigare misstagen under förra mandatperioden. Då många lämnades utan aktiva insatser och stöd för att komma tillbaka i arbete.
    Det behövs tidiga rehabiliteringsinsatser för att lotsa människor tillbaka till arbetslivet, där så är möjligt. Där de efter sin väl prövade förmåga, till 10,  25. 50, 75 eller 100 procent kan arbeta. Den bortre tidsgränsen för sjukpenning bör tas bort då det är helt uppenbart att inte alla människor av medicinska, fysiska eller psykisksociala orsaker kan arbeta.

Kollektiv utförsäkring
Aldrig någonsin under välfärdsstatens existens har så många drabbats så hårt av en regerings brist på human socialpolitik. Förutom att många nu tvingas söka socialbidrag och därmed belasta kommunernas basåtande, skola, vård och omsorg, så hamnar många nu hos kronofogden. Hur kommer dessa, som socialbidragstagare och som icke attraktiva på arbetsmarknaden genom sin långtidssjukskrivning, därifrån? Att utförsäkra Alexandra och tusentals och åter tusentals andra utan individuell prövning, utan vägledning och utan rehabilitering, brukar benämnas  ”Stupstock”. Regeringens arbetslinje med kollektiv utförsäkring är en katastrof.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar