25 maj 2014

Inhumana utvisningar – vad gör politikerna?

Just hemkommen efter valsedelsutdelning får jag insyn i en annan verklighet. Om en pappa som ska utvisas efter tio år i Sverige.

Den svenska invandringspolitiken är inte tydlig. Få medborgare vet vad den egentligen handlar om. Svenskarna är generellt vänligt inställda till invandring men vill ändå veta vad den innebär. Vissa partier vill ha fri invandring, de flesta anser dock att det måste finnas en viss begränsning samt att alla EU-länder bör ta ett större gemensamt ansvar.

Politiker bör också vara tydliga med vad de menar med arbetskraftsinvandring. När man talar om invandring, asyl och liknande bör det också införas det som tidigare betraktades som ”särskilt ömmande fall”.

Tvååriga Maria Gevokiyan från Armenien skulle utvisas tillsammans med föräldrar hon inte känner och som dessutom inte haft vårdnaden om henne. Maria är nämligen fosterhemsplacerad. Uppemot 400 personer deltog i en manifestation i Piteå mot den inhumana utvisningen av Maria. Utvisningen sköts då upp så att en ordentlig utredning ska kunna genomföras.

Så var det fallet med den 4-åriga handikappade flickan vars pappa hade dött i cancer. Mamman stod ensam med sorgen och omsorgen om sonen och dottern. Hemlandet, Albanien, kunde inte ge dottern den vård som hon behövde. Om detta fall har det varit tyst.

Igår fick jag höra om en uppseendeväckande utvisning. Den man som jag, barnbarn, föräldrar och andra boende kring Lindövägen, Oxenbergen i Norrköping brukar handla smågodis, glass och annat hos, ska utvisas. Han är delägare i den blå Pressbyråkiosken på Lindövägen.

Han har arbete, bostad, familj och betalat skatt. Nu är han redan i förvar på Migrationsverket i Flen. På tisdag ska han, om inget nytt framkommer, utvisas. Det finns inte ens tid att protestera.

Politiker som skapar lagar kring invandring borde – de är t.o.m. skyldiga – att förklara för allmänheten vad lagarna innebär.Vilka direktiv får t. ex. Migrationsverket? Vi medborgare ska, tillsammans med EU, ta hand om människor som har ett skyddsbehov. Men vad innebär arbetskraftsinvandring? Vilka räknas dit och på vilka premisser? Det vill vi veta.

Skulle det inte finnas plats för en skötsam 26-åring med fast arbete och bostad i Sverige? Det är inkonsekvent, inhumant men också en förlust för samhället att skicka ut en person som bott här i tio år.

Det skyddsbehov han kan tänkas ha i Sverige kan han inte uppge. Landet han skickas till är nämligen Iran. Småbarnspappa kan utvisas till Iran.

2 kommentarer:

  1. Jag arbetar med pojkar som företrädesvis kommer från Afghanistan, ett fåtal får stanna, de flesta skrivs upp i ålder av Migrationsverket så att de lättare kan utvisa dom! jag har många gånger gapat av förvåning när de kommer tillbaka från asylutredning och talar om att de blivit uppskrivna, hemskt! de åker hemifrån på morgonen tillsammans med sin gode man, kommer tillbaka på eftermiddagen utan god man och ska packa och flytta på studs! för om man blivit uppskriven får man inte bo kvar hos oss.........vi har i de flesta fall varit grabbarnas enda fasta, trygga punkt i ca 8 månader, det är vi som personal som har tröstat, pratat, hjälpt till med allt de behövt och vips så får vi inte finnas med i bilden längre. Unga pojkar som tvingas bo med äldre afghaner, många i en nedsliten lägenhet, där hierarki råder, där unga pojkar utnyttjas på olika sätt....där de bara sitter o väntar på att bli utvisade till ett land som de många gånger inte har varit i sedan dom var små! för många unga har bott i Iran och inte i Afghanistan, för jävligt är det , rent ut sagt!!!! någon förändring måste ske, detta är inte humant, jag skäms över våra myndigheter som jag vet....."plockar pinnar" dvs. får löneförhöjning eller andra förmåner som tack för att de visar ut folk......tänker mest på Migrationsverkets beslutsfattare och utförare, hur kan ni sova om nätterna?? trött o ledsen svensk medborgare/Anki

    SvaraRadera
  2. Det heter inte Oxenbergen. Regeringens direktiv till Migrationsverket kan läsas här:
    http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Vart-uppdrag/Lagar-och-regler.html

    SvaraRadera