Missnöjet med socialförsäkringarna ökar. Även bland dem som uppger att de sympatiserar med
moderaterna. Det framgår av den nationella SOM-undersökningen som
presenterades den 16 april.
Oppositionen – som ju vill ta över – borde vid
det här laget varit tydliga med hur de ser på viktiga samhällsfrågor,
t..ex. trygghetssystemen.
Här ett exempel och se tabell i artikeln. Total nöjdhet med sjukförsäkringen låg år 2008 på plus 3. För att 2012 ligga på minus 15. Moderaternas nöjdhetmed sjukförsäkringen var 2008 plus 11 men låg 2012 på 0.
Detta är alltså valfrågor kring trygghetssystemen. Men huvudfrågorna kommer
gissningsvis att handla om arbetslösheten, ekonomin, sjukvården, klimatfrågor, skolan/utbildningen, i viss
mån landsbygds- och äldrefrågor. Här ett exempel och se tabell i artikeln. Total nöjdhet med sjukförsäkringen låg år 2008 på plus 3. För att 2012 ligga på minus 15. Moderaternas nöjdhetmed sjukförsäkringen var 2008 plus 11 men låg 2012 på 0.
Men frågor kring utförsäkring och socialbidrag, inklusive det nya lagförslaget i socialtjänstlagen från 1 juli 2013 kommer att segla upp. Och trots att Socialstyrelsen 2010 konstaterat att det generella kravet på motprestation inte är förenligt med lagen har det i praktiken funnits i många kommuner i flera år.
När nu inte ens flertalet moderatväljare helt ställer sig bakom försämringarna i trygghetssystemen, som också innefattar socialbidrag, bör oppositionen också tala klarspråk. Moderaternas tillbakagång kan delvis bero på deras hårda socialpolitik.
Utdrag ur LO-bloggen med ett antal länkar. ”De nya sjukreglerna har också, enligt en rapport från Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF), ökat behoven av försörjningsstöd (socialbidrag). Samtidigt verkar det som att vissa kommuner har skärpt villkoren för att bevilja försörjningsstöd.[…] Att i det läget besluta om ett ännu stramare regelverk är direkt kontraproduktivt, i alla fall om man ska lyssna till vad de drabbade själva och den medicinska expertisen på området har att säga”.
”Socialförsäkringarnas funktion och utformning hör till de mest brännande politiska frågorna. Nivåerna och kvalificeringskraven i sjukförsäkring, pensioner och a-kassa diskuteras ständigt och hör till de frågor som kan bli avgörande i valet 2014,” skriver SOM-institutet.
Men trots Alliansens hårdföra politik fick socialminister Ulf Kristersson, M, tre getingar i Expressens ledarsida (21 juni) ”Betygsdags för regeringen”. Detta under mottot: ”Har lyckats tysta debatten kring sjukförsäkringen, vilket måste räknas som en bedrift.”
Tänker oppositionen nu agera kraftfullt och tydligt?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar