08 augusti 2010

Fas 3 – vad händer sen?

Fas 3, i jobb och utvecklingsgarantin, kritiseras ofta. Alla dessa skapade insatser för långtidsarbetslösa som tidigare Beredskapsarbete på 1930-talet. ALU. OTA (Offentliga tillfälliga arbeten för äldre arbetslösa över 55 år) och Aktivitetsgarantin (AGAN) och andra bokstavskombinationer är konstruerade jobb för personer som har svårt att komma ut på den öppna arbetsmarknaden.

Undanträngningseffekter finns
Regeringen har infört något som kallas jobb- och utvecklingsgarantin. Till skillnad från den tidigare aktivitetsgarantin finns tidsgränser för de olika faserna av arbetslöshet. Fas 3 inträder efter 450 dagar med aktivitetsstöd. Den arbetssökande anvisas då en sysselsättningsplats hos en arbetsgivare, privat eller offentlig. Sysselsättningen pågår i max två år. Den kan förlängas därefter. Oklart hur länge eftersom det inte finns någon annan ytterligare åtgärd.
    Det ska inte vara vanliga arbeten, heter det. Men undanträngningseffekter finns. Den person som genom Arbetsförmedlingen fick ett sorteringsjobb hos Direkt Reklam utförde ett arbete som var en viktig länk för att få ut reklamen.

Slavarbetarna på tvätten
Eller de lätt funktionshindrade på tvätteriet i Luleå. De fick inte ens en dräglig arbetsmiljö. De utförde ett riktigt arbete men ändå inte. Men om inte dessa personer utförde tvättjobbet skulle någon annan person anställas till marknadsanpassad lön. Ventilationen fungerande inte i två av de tre tvättstugorna dessa varma sommardagar. Var finns arbetsgivaransvaret från Luleå kommun?
    Det minsta man kan begära är att deltagarna i jobb- och utvecklingsgarantin har en god arbetsmiljö. Enligt lag (2000:625) ska deltagarna likställas med arbetstagare vad gäller vissa bestämmelser i arbetsmiljölagen.
   
Arbetsgivaren får sysslor utförda för 225 kronor per person och dag. Den arbetslöse får aktivitetsstöd från Försäkringskassan, motsvarande 65 procent av a-kassan. Alltså: Alliansen har sänkt ersättningsnivåerna. Eller så får deltagarna socialbidrag.

Reglerna är otydliga
Regeringen har inte varit tydlig med hur länge ett utfört arbete – med socialbidrag som motprestation – kan pågå. Det förefaller som att deltagarna kan hamna i en åtgärd som kan pågå nästan för evigt med en ersättning som är väldigt låg, 65 procent av a-kassan.
   Det är helt otroligt, de borde i alla fall få den lägsta lönen enligt kollektivavtal, säger Gerd Högström, sektionsordförande för Kommunal i Gävle. Och kritiken mot Fas 3 är hård. Kan man adekvat handleda 68 personer? Ersättning är 3,8 miljoner på årsbasis? Kritiken mot Fas 3 har varit hård.

"Yttersta utposten"
Förutom att många deltagare känner sig förnedrade, livegna och upplever befinna sig i ”yttersta utposten” (det finns f. n. ingen ytterligare fas) saknas det styrning och uppföljning också av detta projekt.
     Det framgår inte heller tydligt från regeringen om deltagarna har några rättigheter. Som t. ex motsvarande normal semester vid året runt jobb, ledighet vid enskilda angelägenheter som allvarlig sjukdom eller död hos nära anhörig. Ordentlig handledning, adekvata meriter för att, om möjligt, ta sig ifrån Fas 3.
    Ersättningen är ursel för utfört arbete. 65 procent av a-kassan eller socialbidrag. Det svårt att leva på så låga ersättningsnivåer. Finns det barn så drabbas även de. Något bör ske med Fas 3.

5 kommentarer:

 1. Jag tycker att långtidsarbetslösa har redan problem med sin ekonomi och allt annat.
  Vi måste bygga upp deras möjlighet i vår samhälle, det inte så lätt grund av de som sitter på makten de bry sig inte. De har sitt säkra anställning i kommunen, arbetsförmedlingen, deras attityd är gräslig mot arbetslösa, grund av för de bara en pappers jobb inte annat . Jag skulle sparka de flesta.
  Vi sitter en samhälle som måste förändras och de som vill göra en positiv insats låt de göra det .

  SvaraRadera
 2. MODERATER Är DE NYA NAZISTERNA.....
  FAS 3 ÄR DET NYA UTROTNINGSLÄGENA...

  SvaraRadera
 3. Ja detta är för jävligt!
  Jag har arbetat som uska i 30 år.
  Utbildade mig till yrkeschaufför,men får inget jobb.
  53 år och kvinna,känner mig diskriminerad,
  Har heller inga handikapp,
  tror jag ger upp nu orkar inte kämpa mer,det var meningslöst.

  SvaraRadera
 4. Du som är undersköteska har ju jobbchanser till tusen brist på dom nu !
  Och du som inte har några handikapp har väl alla chanser till jobb om du nu vill jobba? eller har jag fel ????

  SvaraRadera
 5. jag är Undersköterska, finns inte en chans i helvetet att jag kommer in i Lidköpings komun, har försökt , år ut och år in ... rikemansfolk hela bunten , konstigt nog fick jag napp direkt när jag testa en annan komun ,

  Arbetsförmedlingen borde anmälas, så många självmordskandidater som dom skapar . sitter och tittar på en som ett ? .... jevla grönsaker ... ricktiga puckon .....

  SvaraRadera