25 april 2015

Äldre och fattigdom i ett välfärdsland

Var på ett seminarium på Nordic Light Hotel i Stockholm den 24/4. Temat var ” Äldrefattigdom i ett välfärdssamhälle”. Anordnat av PRO.

I dag lever 225 000 pensionärer under fattigdomsgränsen. Antalet fattiga pensionärer har nästan fördubblats sedan 2006. Den senaste prognosen från Pensionsmyndigheten visar också att antalet kommer att öka.

– Vi har krävt en översyn och utvärdering av hela pensionssystemet som vi inte anser uppfyller kraven. Alla har rätt till en värdig ålderdom. Mest utsatta är kvinnor. Nu vill vi initiera en officiell diskussion för att få fram konkreta förslag till åtgärder, sa Curt Persson, ordförande PRO.

Därefter talade Annika Strandhäll, stadsråd, över ämnet ”Jämställdheten bland pensionärerna”. Garantipensionen var tänkt som en sista utväg för att ett fåtal äldre skulle slippa söka socialbidrag. Så blev det inte. Att få garantipension har i stället blivit något mycket vanligt för kvinnor.

60 procent av de kvinnliga pensionärerna får i dag någon del av sin pension från garantipensionen. Motsvarande siffra för männen är 17 procent. De flesta kvinnor som har någon del garantipension får även pengar från tjänstepensionen, men för dem som har haft låga inkomster handlar det oftast om några hundralappar.

Det är helt oacceptabelt. Kvinnor drabbas dubbelt av det ojämställda arbetslivet. Först tjänar de mindre, jobbar mer deltid och har otryggare anställningar när de jobbar. Sedan straffas de för det med lägre pensioner.

Den långsiktiga lösningen för ojämlikheten inom pensionärsgruppen är att motverka ojämlikheten på arbetsmarknaden. På kort sikt har vi dock en situation som kräver mer snabbverkande medel. I budgetpropositionen föreslår regeringen åtgärder för att förbättra för de pensionärer som i dag har det svårast ekonomiskt. Därutöver gick inte Annika Strandhäll in på vad regeringen mer konkret tänker föreslå för åtgärder. Bromsen i pensionssystemet berörde Strandhäll inte.

Därefter talade Lennart Flood Göteborgs universitet om ”Ålderspensionen och fattigdom –dagens och framtidens pension.”. Flood visade ett antal staplar som visade att framtiden inte ser ljus ut för morgondagens pensionärer.

Angelika Thelin, Linnéuniversitetet Växjö, talade över ämnet ”Äldrefattigdom – ekonomisk utsatthet i yngre ålderspensionärers vardag”. Thelin, som arbetar på Institutionen för socialt arbete, tilldelades 2013 Linnéakademins stipendium för bästa doktorsavhandling 2013.

Angelika Thelins föredrag tjänade som en bra motpol till den glättade bild som ofta målas upp inom forskningen kring den tredje åldern – femtio till sjuttio år.

Hon har undersökt levnadsförhållandena inom gruppen yngre ålderspensionärer (65-74 år). Hon beskrev hur känslor av stolthet, stigmatisering, besvikelse blandas med fattigdom. Ju sämre ekonomiska förutsättningar pensionärerna har, desto mer exkluderas de från möjligheten att nå mål om ett hälsosamt åldrande, oberoende, valfrihet och meningsfullhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar