18 januari 2010

Låt syskonen få växa upp tillsammans!

Många upprördes över att de två små syskonen i Luleå  inte fick fira jul med sina mor- och farföräldrar.    
     Det föreföll också råda en oklar ansvarsfördelning mellan högste ansvarige i socialnämnden och verksamhetschefen för individ- och familjeomsorgen.    
       Nu inleds nästa fas: Barnens permanenta placering. Var kommer de att placeras? Åtskilda eller tillsammans?
       Att sära på barnen för att de ändå inte leker med varandra är en bristfällig motivering. Detsamma gäller motiveringen att sonen behöver extra stöd efter den svåra upplevelsen och därför bör placeras ensam. Vad är det som hindrar att pojken får extra stöd även om syskonen placeras tillsammans?
     Enligt uppgift finns det en familj som vill ta hand om båda barnen. Detta skall beaktas vid en vårdnadsutredning. Familjeanknytning/nätverk  är i många fall en positiv faktor.
     Barn omhändertagna enligt LVU bör dessutom ha rätt till ett opartiskt juridiskt ombud.    Barnens förmyndare är knuten till sociala enheten inom socialtjänsten i Luleå.  Han kan därmed inte anses som opartisk vad gäller att föra barnens talan.
Eivor Karlsson, Stockholm
Ovanstående  är en insändare

Tillägg
Det är viktigt, som Anne Skaner, ny ordförande i Samhällets Styvbarn, skriver  på sin blogg  att  ”vi som är drabbade måste få vara med och påverka den nya utredningen. Det är trots allt vi som vet vilken eller vilka skador vi fått”.Organisationen Samhällets Styvbarn är viktig.

Dels har man erfarenhet vilket bör beaktas.  Dels bör Samhällets Styvbarn i egenskap av sin organisation vara en påminnelse om att barnaärenden ska vara väl beredda.  Här finns, även idag, mer att önska vad gäller socialtjänstförvaltningarna såväl som politikerna i socialnämnderna. En fullgod utredning ska innefatta att även anhöriga kommer till tals.

Det var, efter att jag satt mig in i Luleå-fallet,  som det framkom att barnens förmyndare är knuten till socialtjänsten. Det kommer alltid att finnas behov av att omhänderta barn. Samhället måste skydda barn som far illa. Samtidigt ska vi ifrågasätta hur utredningarna ibland går till.  Luleå-fallet är ett sådant exempel.

Vanvården  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar