03 januari 2010

De utförsäkrade och valet 2010

I morgon 4 jan. kommer många sjuka utförsäkrade att tvingas till arbetsförmedlingen, AF.

H P och de utförsäkrade

Det är viktigt att följa hur det går för de utförsäkrade. Långt ifrån alla kommer att klara av regeringens hårda krav.
    I ett TV-inslag för en tid sedan sa någon representant från, jag tror det var AF, att de utförsäkrade kommer att få delta efter sina förutsättningar. Från några timmar till halvdag o.s.v.
   Jag är inte så säker på det när det verkligen gäller. För den som är sjuk och kanske mår psykiskt dåligt är det inte så lätt att få gehör då krafterna inte räcker till. Därför är det viktigt att RESURS försöker samla upp hur det nu går. Jag hoppas och tror att vi är många som vill engagera oss för de utförsäkrade.
   Men det är inte bara Husmark Pehrson som bär skulden. Det gör hela Allansregeringen. Men H P är ändå frontfiguren.

1,7 miljoner pensionärer
31 dec. skrev Lena Mellin i AB under rubriken "2010 blir inget gott nytt år för pensionärerna". Pensionerna sänks för första gången i mannaminne. Den så kallade bromsen i pensionssystemet slår till. Men även sjuka och föräldralediga får sänkta inkomster.
   Mellin gjorde en försiktig gissning om att regeringen sänker skatten för pensionärerna den 1 juli. (...) " det kan det vara värt för att få 1,7 miljoner potentiella väljare på gott humör". Men också för att Sahlin gjort "pensionsskatten" till ett huvudnummer, enligt Mellin.
   "De sjuka och föräldralediga kan däremot inte räkna med samma milda behandling. De är inte tillräckligt många," skrev Mellin.

Valboskap och samhällsansvar
Det kommer att bli en jakt på valboskap från båda sidor. Men var finns samhällsansvaret? Mindre grupper, ej lika röststarka göre sig inte besvär! Eller vad? Är det sofflocket eller missnöjespartier som då gäller?
   Olika grupper får inte spelas ut mot varanda. Då finns det risk för att det kitt som hållar oss samman i samhället vittrar sönder.

Många sjuka kommer i kläm
Pensionärerna har blivit missgynnade vad gäller pensionerna. De liksom andra ej arbetande grupper har fått högre skatt än de förvärvsarbetande.
    Bland alla dem som nu utförsäkras kommer vi förmodligen att se många som kommer mycket illa i kläm. De kan komma att prövas mot "hela arbetsmarknaden". Vilket kan innebära att de tvingas flytta trots att de idag knappat okar jobba halvtid. Eller inte alls. Många är ensamföräldrar. Det kan bli överklagande. Väntan på pengar. Socialbidrag.
   (...) och på pensonärsorganisationernas hemsidor ljungar blixtrarna, skrev Mellin. Det får vi hoppas att det också gör på RESURS nätverk och deras hemsida.
   Vi, våra närstående och vänner kan alla bli sjuka och behöva ett väl fungerade sociaförsäkringssystem. Det har alliansregeringen just nu slagit sönder.
     Kommer systemet att återupprättas?
"2010 blir inget gott nytt år för pensionärerna".  Bottenbetyg-för-husmark-pehrson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar