29 april 2016

Varberg nobbade ”Med väskan som vapen”


Nu ratar även Varbergs kommun den omdiskuterade statyn:  "Med handväskan som vapen".Växjö kommun har tidigare sagt nej.

 
–Det  är en förlust för Varberg och en seger för Sverigedemokraterna som drivit fram det här beslutet, säger Lasse Diding i artikeln nedan. Men varför skulle SD, eller som Diding ofta säger nazisterna, verka för en staty som är direkt riktad mot dem?  Det faller på sitt eget grepp. Dessutom röstade M, C, KL OCH  SD nej till statyn i Varberg. S och MP röstade ja.  För det  andra anser  konstnären Susanna Arwin  att ”damen med handväskan”  är en symbol för anti-våld. Andra uppfattar ”Väsktanten” som våldsam. Varberg säger nej till väskstatyn.  

Det har skrivits mycket om denna staty som snabbt blev politiserad. De som var för en staty ansåg att den var en symbol för nazismen. Andra tyckte tvärt emot. 

 "En riktig krutgumma". Så har den aktuella visionen av polskfödda Danuta framställts.  Men konstnären och prästen Kent Wisti. ansåg att den bilden inte var korrekt. Han lyfte istället fram det faktum att kvinnan var 38 år fyllda – inte direkt en tantålder – när bilden togs och att hon levde med svår ångest. Under långa tider fick hon  psykiatrisk vård. Enligt Wisti  gillade hon inte  uppmärksamheten efter händelsen på torget i Växjö. Andra menar att hon har politiserats på ett sätt som nog aldrig var hennes avsikt.

I ett brev till kommunstyrelsen i Växjö skrev en tidigare tingsrättslagman om nazistdemonstrationen i Växjö för trettio år sedan. Han skev om damen som fångades på bild när hon slog med en handväska mot en av nynazisterna. Tingsrättslagmannen beskrev hur nynazisterna fick löpa gatlopp trots att det fanns polistillstånd för manifestationen.

Damens agerande var en del i detta odemokratiska agerande, ansåg lagmannen.  Han framhöll att hon gjorde sig skyldig till misshandel och ofredande. Därför tyckte han inte att hennes slag var ett slag mot nazismen –  utan mot svensk demokrati.  ”Det har i debatten sagts att hon tänkte rätt, men handlade fel. Hon var på samma sida som hopen på torget, som begick olika typer av brott vid ett rysligt uppträde”, skrev han. 

Vidare skrev tingsrättslagmannen  att ”Med handväskan som vapen”, som Lasse Diding ska donera till kommunen, vore fel. Och han skrev: ”Jag har svårt att tänka mig att politiker med vett och vilja skulle vilja hugfästa minnet av dylik brottslighet.

 Så här skrev jag  på Facebook förra året.
”Lördagen den 13 april 1985 hade både nynazistiska Nordiska rikspartiet, NRP och Vänsterpartiet kommunisterna, VPK, fått tillstånd att demonstrera bara några hundra meter från varandra på Stortorget i Växjö. Risken för konfrontation var stor. Och det slutade också i kaos.

NRP fick springa gatlopp och jagades till järnvägsstationen i Växjö. Där fick de låsa in sig på en toalett, har det skrivits, men som jag uppfattade så var det var på godsmagasinet de låste in sig. Detta eftersom de inte fick plats på en toalett. NRP transporterades senare iväg av polisen.

Jag bodde i Växjö vid den här tiden och känner väl till historien. Jag var inte i stan just när demonstrationen hölls men ändå i händelsernas centrum med tanke på det efterföljande förloppet. Bilden på den polskfödda Danuta spred sig snabbt och utsågs 1985 till årets nyhetsbild. Och på Göteborgs fotomässa röstades bilden fram som århundradets bild på 1900-talet.

Men Dorotea ångrade att hon impulsivt höjt väskan när hon förstod konsekvenserna. Det kom media från både Sverige och utlandet och ville intervjua henne. Hon upplevde sig jagad och hade, liksom många andra, knappast psykisk kapacitet att klara av en sådan här situationen. Av de få som kände Danuta och följt hennes historia framkom att hon avskydde att bli påmind om bilden, mådde dåligt och ville glömma den.

Kultur- och fritidsnämnden i Växjö kände, liksom jag, till bakgrunden när man i februari 2015 beslöt att inte säga ja till denna staty. Nämndordföranden motiverade beslutet med att "det är viktigt att möta oliktänkande med ord och samtal, inte med tillhyggen".

Konstnären Susanna Arwin kunde inte förstå hur ”Väsktanten” skulle kunna uppfattas som våldsam. Istället menade hon att handväskan är en symbol för anti-våld. Doroteas son har upprörts över sin avporträtterade mamma. Sonen vet hur svårt mamman drabbades. Han skrev till kommunen att han kommer att göra allt i sin makt för att stoppa att statyn blir offentlig konst i Varberg. – Det är jättetragiskt och det är fel, säger sonen.”

Statyn ”Med handväskan som vapen” kommer förmodligen inte att stå i någon offentlig miljö. Det är för mycket politik och dessutom en tolkningsfråga om statyn står för våld eller  antivåld. Det är inte heller värdigt mot de anhöriga.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar