22 september 2014

Hageby – lågt valdeltagande och segregation

Med ett valdeltagande på 62 procent är Norra Hagestad, strax söder om centrum i Norrköping, det distrikt i Östergötland där flest människor valde att inte rösta. Genomsnittet för valdeltagande låg i hela Östergötland på 85,4 procent.

Den pensionerade prästen Tomas Sannerud har bott och verkat i Norra Hageby i nästan hela sitt liv. Han säger till Extra Östergötland att han tror att det låga valdeltagandet beror på missnöje med politiken.

På andra sidan av motorväg E 22 ligger Smedby.Där ligger villorna och radhusen på rad. Där brukar valdeltagandet vara högt. Många röstar på moderaterna. Norra Hageby och Smedby är två skilda världar.

Norra Hageby
  • Valdistriktet Norra Hageby har 2.331 invånare.
  • Av dessa är 1.085, 47 procent, födda i Sverige.
  • 99 procent bor i flerfamiljshus.
  • 19 procent har eftergymnasial utbildning
  • 35 procent har arbete.
  • Valdeltagandet i riksdagsvalet 2010 låg på 64.4 procent
  • Valdeltagandet i riksdagsvalet 2014 låg på 62 procent
  • Flest röster i årets val fick Socialdemokraterna (54,5 procent).
Källor: Extra Östergötland vars källa är Norrköpings kommun. www.val.se

Tomas Sannerud tror att det låga valdeltagandet beror på missnöje. Man upplever att det inte är någon skillnad längre på partierna. Varför ska man då gå och rösta? Men även i vissa valkretsar som t.ex Rinkeby i Stockholm, blev valdeltagandet också lågt, bara drygt 36 procent. I förorter som Tensta och Rinkeby står varannan invånare utanför arbetsmarknaden.

Det har förekommit bilbränder såväl som brand vid en moské och intilliggande byggbaracker i Hageby. I april eskalerade en blodig förmodad släktfejd. Men troligen är Hageby inte mer oroligt än andra områden där kanske drygt 50 procent är utrikes födda.

I lördags besökte jag tillsammans med det två yngsta barnbarnen Hageby. I centrum ligger Mirum Galleria. Arbetet med att skapa den nya gallerian, tidigare Hageby Centrum, stod klart maj 2012..Det var ett försök att lyfta området. Mirum Galleria har närmare 80 butiker och restauranger och ett bra läge med 1 500 gratis parkeringsplatser fördelade både inomhus och utomhus. Det finns väl tilltagna ytor med sittplatser inne i gallerian.

De vanliga butikskedjorna som naturligtvis lockade två 10-åringar till inköp fanns där. Och matbutiker som ICA Kvantum och Willys. Men där fanns mycket mer. Gallerian är även certifierat enligt miljöledningssystemet ISO 14001:2004. Och i en mindre lokal mellan gallerian och gångvägen upp till parkeringen kunde man panta flaskor och burkar. Där fanns även nedkast för sådant som inte kunde pantas. Ordning och reda.

Men köpcentrumet har även hamnat i blåsväder på grund av upprepade nedläggningar av butiker till följd av en otillräcklig omsättning efter ombyggnaden.

Efter en stund besökte vi McDonald’s som ligger i en byggnad i nära anslutning till Gallerian. Det var inte så mycket folk. Därefter gjorde vi ett ytterligare ett besök i Mirum Galleria. Sen gick vi tillbaka till McDonald’s och gick sakta igenom serveringen. Nu fanns det många gäster men inte påtagligt fler utrikes födda. Var fanns alla dessa? Och hur mycket satsningar görs på Hageby fritidsgård som ligger strax intill? Det fanns frågor men inga svar.

Gallerian har fått en make over. Men beskrivs av polisen som ett ”Rent helvete”

Under den fina ytan kring Mirum Galleria lurar förmodligen en stor pessimism och uppgivenhet. Det ger också valet utslag för. ”Mirum betyder ”överraskande” på latin, sa företrädaren för Mirum Galleria vid öppnandet. Men knappast för de 65 procent som inte har arbete. Prästen Tomas Sannerud har en förklaring: Missnöje, segregering och social ohälsa.

Det sistnämnda talar politikerna tyst om. Det behövs rejäla resurser och satsningar om integreringen i samhället ska fungera. Nu väntar ännu fler i behov av skydd att få komma till Sverige. När och hur ska de integreras i samhället?

1 kommentar:

  1. Politikerna GÖR INGENTING FÖR TONÅRINGAR ex 13 - 14 och 15-19. De yngsta tonåringarna har inget ställe att hänga och trivas på. Till slut bränner de bilar och krossar fönster i det samhälle som skiter i dem.
    De äldre tonåringarna har inte helle någonstans att hänga och trivas. Med tanke på att det är ont om arbeten, så måste dessa hormonstinna grabbar ha något. Tänk nytt. Ex öppna verkstäder för bilar, målare och whatever. Det kan vara äldre arbetslösa grabbar som funkar som betalda ledare..... humörstävjare. Som kan och förstår den främmande mentaliteten.
    Hur som helst måste det finnas ett ställe att trivas och hänga på. Biljard. Bordtennis. Mackor, kakor, bullar och te o kaffe o läsk. PÅ HELG OCH VARDAGSKVÄLLAR TILL EX KL 06.
    ROSE, 70 ÅR

    SvaraRadera