13 april 2014

Romer – är ett monument möjligt idag?

Äntligen förefaller romernas situation i nutid att uppmärksammas och diskuteras där den hör hemma i EU. EU-miljarderna  når inte fram till Rumänien än mindre till dem som tigger och plockar burkar på Sveriges gator. Även historien förefaller förbli glömd.

Den 9 april deltog Birgitta Ohlsson, FP, (EU-minister) och Anna Hed, S, (EU-parlamentariker) TV-programmet Godmorron.

Samma morgon, i samma TV-kanal, deltog Majgull Axelsson som skrivit boken ”Jag heter inte Miriam”. En stark roman om identitet, utanförskap och mörka hemligheter. Boken handlar om den romska flicka som tog på sig en judisk tröja med de gula trianglarna för att överleva. Hon kom därmed med de vita bussarna till Sverige. Vi hade nämligen en lag i Sverige mellan 1914 till 1954 om invandringsförbud för romer. Miriam levde med sin falska identitet till sin 85-årsdag.

Frågan är: Kommer romernas lidande i koncentrationslägren någonsin att erkännas på bred front i Sverige? Cirka ca 500.000 romer mördades. Som Majgull Axelsson påpekade i TV-inslaget var det många människor sett till denna inte alltför stora folkgrupp.

Jag skrev den 2 september 2013 en motion om ett monument över Förintelsens romska offer. En vitbok har också just kommit med den verkan den nu kan innebära. Motionen är nu på väg till Stockholms kommunfullmäktige. Men kommer det att innebära ett Ja till ett monument efter nämndbehandling? Tiden borde vara mogen.

I oktober 2012 invigdes det tyska minnesmonumentet i Berlin över nazisternas folkmord på romer under andra världskriget. Monumentet hade föregåtts av kontroverser och det hade tagit 20 år från det att beslutet om att det skulle byggas kom, tills det invigdes.

Svaren på motionen kommer att kunna ses som ett tecken på vår politiska samtid 2014.

Det handlar om en plats för minne och reflektion över ondskans väg i Europa under andra världskriget. Det handlar om den ”bortglömda förintelsen”. Om alla de män, kvinnor, barn och äldre som tvingades in i gaskamrarna eller avrättades på andra sätt under andra världskriget.

Det handlar om alla människors lika värde. Är Stockholms stad och Sverige moget för ett sådant monument?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar