27 mars 2010

Brist på nyhetsbevakning och politiskt ansvar

Bredvid denna artikel ligger också en artikel, ”Fuskrapporten under lupp” från 2007. Den är av många skäl aktuell även idag. När bedöms man t. ex. som fuskare? Efter en polisanmälan eller när man blivit dömd i domstol? Felaktiga utbetalningar kan också uppstå i transfereringssystemet t. ex. när det gäller bostadsbidrag, Utan att någon fuskat. Men fuskmiljarderna lever sitt eget liv.

”Säregna bidragsfuskare”
Efter att FUT-rapporten, delegationen mot felaktiga utbetalningar, kom nov. 2007 gick fuskdebatten på högvarv. Småbarnsföräldrar, sjukskrivna och arbetslösa var då främst i skottgluggen. Argument om svenskar som säregna bidragsfuskare har använts flitigt i debatten om sjukfrånvaron.
    Men siffrorna från FUT-rapporten var osäkra. Det handlade mest om bedömningar. Nu har även myndigheten Försäkringskassan fått uppmärksamhet i media. Man mixtrar och krånglar och förefaller inbjuda till felaktiga utbetalningar.

”De bluffar om fusk”
FK:s egen hemsida bidrar till miljardsvinnet och gör det möjligt att få ut för mycket pengar helt utan avsikt, skrev Hallandsposten den 26 mars 2010. Norrbotten-Kuriren skrev också den 26 om Anita. En jurist på FK misstänks medvetet ha lämnat in ett felaktigt läkarintyg. Mixtrat med Anitas läkarintyg. AB skrev, 22 mars, om Martin som fått en räkning från FK på 200.000 kr. Enligt juristerna hade Martin gjort allt rätt. Men anklagas ändå för fusk.
     Hur svårt det kan vara att bedöma kategorin "avsiktliga fel' som är den omskrivning man använder för ordet fusk framgår av Petter Larssons artikel ”De bluffar om fusk”.

Fuskare i privat regi
Men de verkligt stora misstänkta fuskarna, riskkapitalbolagen, tror man kan undanhålla 46 miljarder per år i skatteparadisen. Samtidigt drabbas många utsatta grupper, arbetslösa, ungdomar, utförsäkrade sjukskrivna – inte sällan med små barn – av myndigheters maktutövning.
    Mycket av den sjukvård som är skattefinansierad men drivs i privat regi ägs i flera fall av riskkapitalister med säte i skatteparadis. Attendo Care, ett av landets ledande vårdföretag inom äldreomsorg, har en omsättning på 4,3 miljarder kronor per år, Även vårdbolag som Carema och Capio har ägare i skatteparadis.

”Sälj hela skiten”
Kent Werne, journalist och författare till boken "Sälj hela skiten!", pekar på att insynen i de företag som ska skapa välfärden i Sverige minskar, att det blir svårt att se var vinsten går och vem som egentligen har makten.
   – Det minsta vi kan kräva av politikerna är att de bolag som driver offentligt finansierad verksamhet är skattetransparenta, och att man har tillgång till ägarstrukturer, säger Werne. – Varken politiker eller medborgare i gemen verkar vara medvetna om att det på ett så flagrant sätt pågår skatteflykt i den här sektorn.” Expressen 22 mars 2010.

”Forskning visar att föreställningarna om överutnyttjande började på de borgerliga ledarsidorna men att de sedan snabbt gick över i den allmänna nyhetsbevakningen.”Björn Johnson, forskare vid Malmö Högskolas Centrum för tillämpad arbetslivsforskning..

Gemensamma tillgångar
Ställ denna skatteflykt mot de som nu utförsäkras och tvingas söka socialbidrag. Där många utförsäkras till ett utanförskap. Det handlar om våra gemensamma resurser. Gemensamma tillgångar som borde gått till de stora behoven som finns inom den sociala sektorn.
    Till detta kommer så myndigheten, Försäkringskassan, som in absurdum förefaller skicka räkningar, eller som det påstås, t.o.m. förfalskar sjukintyg. Var finns politikerna? Moralen? Ansvaret om medborgarna?

Kritisk granskning saknas
Björn Johnson, statsvetare och forskare, är bekymrad över att medierna inte gör mer kritisk granskning av material som presenteras. Men tycker också att hans egen yrkesgrupp, forskarna, sviker. Johnson anser också att ”Politiker vinner på bilden av bidragsfuskare”.
    Läs nedanstående artiklar, främst ”De bluffar om fusket” och ”Politiker vinner på bilden av bidragsfuskare”.

 Försäkringskassan skickade räkning på 200 000          Försäkringskassan hemsida kan leda till svinn

”Politiker vinner på bilden av bidragsfuskare”                          Jurist på F-kassan förfalskade sjukintyg

Välfärdens vinster går till skatteparadis - som hårdgranskas              De bluffar om fusket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar