22 september 2009

Verklighetens folk

Nisha Besara, chefredaktör på Dagens Arena skriver på Newsmill om ”Göran Hägglunds folkförakt” Vi är alla individer. Det stämmer. Men vi behandlas inte som sådana. Vi buntas ihop i grupper som arbetslösa, sjukskrivna, socialbidragstagare, pensionärer o.s.v. Många bedöms som arbetsskygga, tärande o.s.v.

Mindre dignitet
Kvinnor behandlas styvmoderligt. Det förefaller viktigare att företräda kvinnors plats i styrelserummen än de som torkar bajs på äldreboenden eller inte ens vågar anmäla missförhållanden enligt Lex Sarah. Medelsvensson finns inte längre, skriver Nisha Besara. Nja. Medelklassen finns i varje fall. Alla partiers eftertraktade väljarunderlag. Men därutöver har vi arbetarklassen, underklassen och utanförskapets folk. De och deras barn utgör inte samma eftertraktade dignitet som mittenväljarna.

Läs Nisha Besaras artikel såväl som Marcus Birros ”Därför är Göran Hägglund en rebell”, båda på Newsmill.

Upprörd debatt
Varför har Göran Hägglund väckt en så upprörd debatt allt sedan talet i Almedalen till i Newsmill den 6 juli då hade han artikeln ”Vi i Allians för Sverige måste sätta stopp för kulturdekadensen”? Hägglunds utspel tolkas olika och vissa anser att KD är mycket konservativa. Nu har han kommit ut som kulturkonservativ. Han riktar udden mot ”kulturvänstern” Då kan vi fråga oss om Alliansens politik leder oss in i Anna Anka-land.

Riktig frihet

”Riktig frihet innefattat också rätten att slippa få sitt privata liv tillrättalagt och påpassat av finskrittande ideologer”, skrev Göran Hägglund i ett ytterligare debattinlägg i DN Debatt den 17 sept. Problemet för många av ”verklighetens folk” är att de inte har något privatliv därför att de är beroende av politiska beslut som inte gynnar dem. Det gäller alla de ovan nämnda grupperna och många fler. Som handikappade eller personer som blir eller upplever sig diskriminerade.

Social norm

En del tar till storsläggan mot Hägglund men utan att själva komma med något konstruktivt istället. Begreppet ”verklighetetens folk”inbjuder till en hel del tankeverksamhet. Det stora problemet är, som en bloggare skrev, när ”verklighetens folk” blir social norm, d. v. s. när de som avviker från ”verklighetens folk” blir diskriminerade i lagstiftning och i samhällsliv. Var finns politikerna bl.a Hägglund, då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar