06 december 2018

Vem kan vi lita på: Storken, Viralgranskaren, Media eller SR?

Den stora utmaningen i dagens medielandskap är inte att hitta information, utan att hitta information som är tillförlitlig och korrekt. En nyhet kan vara hur väl underbyggd som helst, men det är journalisten som avgör hur fakta presenteras. Detta gör att en del fakta överdrivs och andra tonas ner. Vad ska tas med och vad ska utelämnas?

Ett inslag i Studio Ett, 3 december,  handlade om falska nyheter. Det som togs upp var ett mix mellan påstådda inställda Luciatåg och bluffen om att Sveriges Radio skulle ha förbjudit Tommy Körbergs O Helga Natt. I studion fanns Jack Werner, frilansjournalist och medgrundare av Viralgranskaren, som kommenterade inslaget.

När det gäller Luciafirandet på förskolan Kärrbacken i Motala uppgav Jack Werner att en person som driver satirsidan Storkens Nyheter eventuellt skulle vara källan till uppgifter i detta fall. Men när det gäller just förskolan tog såväl lokalpressen som SvT upp frågan. Det tog inte Studio Ett upp. Det ställdes inga skarpa motfrågor till Werner. Inslaget var lite oklart. Länk längre ner.

Om det nu skulle vara falska nyheter om luciafirandet då uppstår frågan: Hur kunde minst tre tidningar skriva artiklar om det inträffade? Därtill, som många uppfattade det, kränkande mot såväl inblandade som delar av läsekretsen.

Var kom mediernas uppgifter ifrån? Finns det ingen källkritik alls bland medier inkl Sveriges Radio? Inläggen gav bränsle åt brasan.

Cissi Wallin i Metro rubrik: ”Inte för barnens skull ni står upp för lucia” Även ni introverta som får hjärtflimmer, mest av allt äta sina egna snorkråkor, barn som inte ens kan torka sig i röven, landets alla spekulativa ”Svärjevänner”. Vad var Wallins syfte?

Alex Schulman, Expressen rubrik: ”Helt rimligt – hoppas förbudet mot luciatåget sprids vidare.” En liten grupp av två- och treåringar med bajs i blöjan. Doft av våta ytterkläder och bajs i blöjan. Mycket om bajs.

I Aftonbladet skrev Mattias Axelsson: ”Ni lättkränkta föräldrar – fixa eget luciafirande. Vuxna skriker sig hesa på sociala medier om hotade traditioner"
”Vår föräldrageneration skulle aldrig komma på tanken att vara så lättkränkta som dagens föräldrar är.Ett uteblivet luciafirande hade på sin höjd lett till en axelryckning. Idag blir det hatstorm på nätet." Varför hatstorm? Kommentar: Uteslutna luciafirande var inte aktuellt vid den tiden.

I Studio Ett:s inslag nämnde inte Viralgranskaren Werner att det fanns en konflikt på förskolan. Inte heller huruvida Storkens Nyheter – tillsammans med Expressen, Aftonbladet och Metro – hittat på allt för att hetsa upp stämningen.

Är det något i samhällsstrukturen som har hänt? Något som är under omdaning men som inte riktigt kan fångas upp? 26 nov. låg det över 270 kommentarer till detta luciafirande på AB:s nätsida. Det berör och upprör många. Nyordet ”lättkränkt” förekom. Många var upprörda – också gentemot andras kommentarer. Otrevligt. Vi svenskar mot varandra? Kanske var det också avsikten då media skrev.

Men slirade inte Viralgranskaren Werner något på sakligheten i Studio Ett? Inslaget finns mellan 35.30 och 41.27 . Viralgranskaren i Studio Ett.

Det verkar ändå som att förskolan Kärrbacken gjorde en viss pudel. Vilket var bra. Ingen rök utan eld.”I grunden handlar om en väldigt stor kommunikationsmiss,” sa bildningschefen i Motala Johnny Thorén.[…] ”Vi har en läxa att lära i hur vi kommunicerar med föräldrar,” sa Thorén.”. SvT återgav här händelsen. Luciafirande blir av utan föräldrar

Werner sa i Studio Ett att det troligen är händelser som inträffar någon gång per år. Det stämmer inte. Såväl luciafirande som  juniavslutning ”Den blomstertid” har en längre historia av motsättningar. Dock aldrig så grovt ifrågasättande, och utan någon relevans, som nu. Här text från min gamla hemsida – men fortfarande aktuell för en seriös debatt med flera följdfrågor.
Ödesdigert misstag av DO. SD och islamiskt center protesterar gemensamt

Midnatt” i jakten på kristna sånger
Tidningen Metro ”viralgranskade” en artikel i Fria Tider 2016 som handlade om en skola som strök stycken ur ”Nu tändas tusen juleljus”. Enligt Metros artikel i Viralgranskaren hade bara ”ett ord” ändrats i texten, men den uppgiften stämde inte. Den kan med fog ifrågasättas, skrev Världen idag. Istället visade det sig att allt som kunde knytas till kristen i tro i psalmen i själva verket var struket.”

”Med kirurgisk precision har varje enskild del som kan kopplas samman med kristen tro avlägsnats. Passager med stjärnor, milda ljus, hopp, frid och jordens mörka rund har skonats från skalpellerna, medan ord som Herren, Jesus Krist, Frälsare och Gud skoningslöst har skurits bort.”

”Midnatt tycks fortsatt råda i frågan. Det behövs med andra ord minst tusen – ocensurerade – juleljus i sammanhanget,” skrev Lukas Berggren på ledarsidan, Världen idag. Och, kan tilläggas för min del, kritiska granskare. Finns dessa? Midnatt råder i jakten på kristna psalmer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar