03 november 2013

Klarar C riksdagsspärren?


Det var spretigt i opinionsmätningarna för Centerpartiet redan innan förslaget till ett nytt idéprogram kom. De nyliberala förslagen förbättrade förmodligen inte läget. Frågan är om det är för sent att Annie Lööf avgår och en annan tar över hennes hatt. Förmodligen är det väl sent.

Centerpartiet har länge haft vikande väljarstöd. Men partiet har aldrig haft så lågt stöd i Novus mätningar som nu. Det är nu långt från valresultatet 2010. Samtidigt ger opinionsmätningarna väldigt olika besked, Det märks t.ex. när det gäller MP och SD. Där växlar mätningarna om vilket parti som är det tredje största. Det är svårt att veta vad som egentligen är den sanna bilden. 

En centerpartist skrev i Västmanlands Läns Tidning, VLT, under rubriken  ”C-framtid avgörs i strid” . Han skrev om det socialt medvetna värdekonservativa  intressepartiet å en sidan. ”Å den andra sidan de unga nyliberalerna som tycker att varje inskränkning i en egoists svängrum är en kränkning av individens absoluta suveränitet. Förslag som månggifte, slopad skolplikt, slopad arvsrätt, fri invandring och platt skatt har chockat många inom Centerrörelsen.” 

Men det fanns också de som tyckte  att  C:s idéprogram var en frisk fläkt i politiken. I brist på alternativ. När de stora partierna tävlar i att kopiera varandras förslag för att vinna mitten- och marginalväljarna är det svårt för många att skilja rött från blått. Om alla i stort sett är ense om de stora frågorna: arbetslinjen, en budget i balans och en solidariskt finansierad välfärdspolitik,m. m, finns det egentligen inte några större alternativ. Utom på marginalen.

Centerpartiets 3 procent är ett bottennapp. De har många idéer som borde bearbetas för att hitta bra anslag. Bland annat när det gäller miljö,  klimat och landsygdspolitik

Ute i kommunerna har Centerpartiet  bättre väljarstöd. De är bl.a. aktiva mot nedläggning av skolor på landsbygden och andra mindre orter, utanför centralorten. Centerpartiet vill se en levande landsbygd där skolan, affären och kommunikationerna är viktiga. 

Nu ska Annie Lööf  och Gustav Fridolin mötas för landsbygdsdebatt på utvalda orter ute i landet.  De ska debattera landsbygdens utmaningar och potential på såväl lokal som på  nationell nivå och i  TV.  Mycket av Centerpartiets politik överensstämmer i övrigt med Alliansen.

När debatten pågick som livligast i media om C:s nya idéprogram diskuterade några individer i ett annat parti också programmet på Facebook. De ställde sig, i varierande grad,  bakom Centerpartiets nyliberala förslag. 

Det är mycket som rör sig under ytan när det gäller framtida inriktning inom politiken. Men det går inte att ta någon genväg inom politiken och tro att man kan förändra samhället i all hast.  Kanske hade C:s idéprogram passat bättre  – för ett annat samhälle.

Centerpartisten  tog i VLT  upp idéprogrammet en gång till. Det innehöll bara ett bra förslag, ansåg han: Lokala råvaruskatter. ”Resten är allmänna floskler, politik för en annan planet och nyliberalt galenskapande som skulle slita sönder vårt land om de genomfördes.” Kanske det. Det var något ditåt som jag tänkte då jag såg diskussionerna i ämnet på Facebook.

Men det är ännu elva månader kvar till valet. Ett team bestående av fyra reklamrävar kommer att svara för Centerpartiets valkommunikation och försöka lyfta partiet. I varje fall över 4
-procentspärren. Pengar finns i kassakistan. Klarar kommunikatörerna uppgiften? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar