09 mars 2010

”Ni har byggt sjuka system”

Det var rubriken på min debattartikel i Aftonbladet den 12 sept. 2006. Sedan dessa har situationen för sjuka och arbetslösa försämrats ännu mer.  Kvinnor är sjukare än män och kommunanställda kvinnor är sjukare än privatanställda. Det gör, enligt Kommunalarbetaren, sjukförsäkringen till en av kommunalarnas hetaste valfråga. Kommunalarbetarens ledare, nr 2/10, ”att en så stor andel av de sjuka är kvinnor är ett stort jämställdhetsproblem. Ledaren presenterar hur S, V och MP kommit ut med sitt förslag till hur sjukreglerna ska se ut om de får makten:

* De vill avskaffa den s.k. stupstocken som kastar ut människor ur sjukförsäkringen efter 550 dagar. Sjukförsäkrade ska kunna återförsäkras.
* Reglerna för att bedöma arbetsförmågan ska ändras och anpassas till den sjukes möjligheter.

Enligt ledaren vill de tre partierna ”med hjälp av en gemensam ingång till Försäkringskassan, FK, och Arbetsförmedlingen, AF, och delar av kommunernas socialtjänst vill de rödgröna skapa ett system MOA ( människor och arbete) där varje individ får hjälp att snarast komma in i arbetslivet igen”.

Frågan är om människor därmed fortsatt ska slussas ut i kommunernas försörjningstöd. Förutom att det belastar kommunernas ekonomi så kommer många aldrig att orka eller klara av komma ut i arbetslivet igen. För dem är förtidspension bättre. För dem som till viss del är arbetsföra är lönebidrag en tänkbar form. Allt är bättre än socialbidrag. Detta försörjningsstöd, vårt yttersta skyddsnät, är inte tänkt att finansiera brister i arbetsmarknadspolitiken.

Närmare två miljarder kronor betalades ut i ekonomiskt bistånd av Stockholms läns kommuner under förra året. Det är en ökning på 13 procent jämfört med 2008. Det visar en färsk undersökning från Socialstyrelsen. Under 2010, då många sjukskrivna och förtidspensionerade har eller kommer att utförsäkrats, kommer denna siffra att kraftigt stiga.

Ett samarbete mellan FK och AF vore bättre. Vad har dessa utsatta utförsäkrade eller arbetslösa hos ”Socialen”, och därmed försörjningsstödet att göra? Antingen är de sjuka helt, eller bör, till den procentdel de förmår, ”stå till arbetsmarknadens förfogande”, t. ex. 25, 50 , 75, 100. Resterande tid sjukskrivas. Varför fortsätta att blanda in kommunernas försörjningstöd?

Oppositionens förslag om att samla svåra frågor i en bred, blocköverskridande utredning för att skapa långsiktigt stabila regler i sjukförsäkringen, som ledaren skrev, är bra.

Kommunalarbetarens ledare tyckte att försäkringens roll i ett könsperspektiv borde vara en viktig del, liksom ersättningar och regler för förtidspension. Det är förståeligt. En anständig fråga eftersom kommunals medlemmar, främst kvinnor, blir utslitna före den egentliga pensionsåldern.

Jan Rydh, S-regeringens förre sjukförsäkringsutredare, sa vid ett seminarium i Västerås 2006, länk nedan, att han ibland får frågan om han tycker att kommunerna är dåliga arbetsgivare. Inte helt och fullt. Det gäller bara kvinnorna. Kommunerna är bra för chefer och högre tjänstemän. Deras sjukfrånvaro har inte ökat.

Statstjänstemannaförbundet, ST, skrev den 3 mars på DN Opinion under rubriken: ”Regeringen har felbedömt de utförsäkrades vårdbehov” En fråga som också borde ställas är varför fackförbundet Kommunal visar så lite intresse för dem som under hösten och fram över år 2010 blir utförsäkrade. Många hamnar hos Kronofogden. Många är ensamstående med barn. Många har varit eller är medlemmar i fackförbundet Kommunal.Ett fackförbund som har inflytande på dagordningen har därmed också möjlighet att skriva på exempelvis DN:s debattsida

Hur såg samhället på utslitna och sjuka människor åren 2004- 2006? Bifogar tre länkar, varav två artiklar från min tidigare hemsida, som jag skrivit.

Läkare reagerar – politiker förefaller tiga. 2004.            Bristande rehabilitering en ättestupa 2006

                                                           Ni har byggt sjuka system

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar