01 mars 2010

Havererad socialpolitik

”Långt fler av de utförsäkrade än vad regeringen bedömt är så sjuka att de behöver vård i första hand. Det gör att regelverket och Arbetsförmedlingens insatser inte är anpassade efter deras behov. Därtill sänks ersättningen för dem som deltar i Arbetsförmedlingens program – tvärtemot regeringens utfästelser.”

Det skriver Annette Carnhede och Roger Syrén, båda från fackförbundet ST, på DN Debatt idag. Reformen fungerar inte som det var tänkt och regeringen har grovt felbedömt vårdbehovet hos de långtidssjuka, skriver de.

Där framkommer bl.a att betydligt fler än vad regeringen räknat med är så sjuka att de främst behöver vård. På nätverket Resurs (Respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället) beskrivs många fall där personer blir utförsäkrade och tvingas söka socialbidrag. Många, som tidigare klarat sig på låga sjukpenning, hamnar nu hos kronofogden.

Under hela 2010 utförsäkras det sammantaget ca. 54 000 långtidssjuka. Många med komplexa diagnoser. Vart tog rehabiliteringskedjan vägen? Efter tre månaders introduktion ska de sjuka vara ”fit for fight” och komma ut i aktiviteter. En reumatikersjuk kvinna som endast, med möda, orkar arbeta halvtid sa: Hur ska jag orka jobba heltid? En frisk reform, enligt Husmark Pehrsson.

Regeringens timing i en lågkonjunktur är också dålig. Varför ska sjuka tvingas arbeta när unga inte får jobb? Många fler av de utförsäkrade än vad regeringen bedömt är så sjuka att de i första hand behöver vård, vilket gör att regelverk och insatser inte kan möta deras behov, skriver Annette Carnhede och Roger Syrén .

De tillfrågade i ST:s rapport ansåg att 61 procent av de utförsäkrade behöver medicinsk rehabilitering och vård, jämfört med regeringens uppskattning på 10. Den felbedömningen leder till att åtgärderna har fel inriktning, anser ST-medlemmarna. 57 procent av de svarande tyckte inte att de insatserna som erbjuds är anpassade till de långtidssjukskrivnas behov. "

Det är ett gigantiskt projekt som Husmark Pehrsson har sjösatt. Detta kommer inte att lyckas. Självklart ska alla som kan, efter förmåga, arbeta. Men nu drabbas alla. Kollektiv bestraffning! Hur många av dessa, drygt 50.000, kommer att kunna arbeta?

Rapporten visar inte bara på ett haveri utan också på regeringen Reinfeldts bristande ledarskap. Alliansens socialpolitik förutsätter att människor är friska, har arbete och kan försörja sig själva. Men så fungerar inte vi människor eller det samhälle i vilket vi ingår. Olyckor och sjukdom kan drabba oss. Vissa människor är, av andra skäl, i större behov av en väl fungerande socialpolitik än andra. Det förbisåg regeringen. En allvarlig miss. En av många.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar