26 februari 2010

Övriga upplysningar.JO-anmälan

Den 26 augusti 2009, några timmar före det att Frida Stenberg dödades,  meddelade Luleå tingsrätt att Stenberg ensam fått vårdnaden om den då fem månader gamla dottern och hennes tvåårige storebror. Tingsrättens motivering var att Frida Stenberg fortfarande ammade och att det ansågs vara till sonens bästa att bo tillsammans med sin syster. Socialnämnden/förvaltningen agerade sen tvärt emot. Syskonen skulle skiljas åt. Bl.a. för  att de små barnen inte lekte tillsammans,

I ett brev till socialnämndens ordförande Eva Bergström krävde mormor och farfar till barnen  att vårdnadshavaren skulle bytas ut. Denne hade under fyra månader varken träffat barnen, aldrig försökt höra hur barnen mådde, inte besökt jourhemmet eller tagit kontakt med barnens släktingar. De hävdade också att vårdnadshavaren påverkat utredarna så att en placering i familjehem i barnens släktband, där halvbrodern bor,  inte längre rekommenderades.

Mormor och farfar skrev också att tf. vårdnadshavaren varit försumlig. Han hade bl.a. ansvar för att godkänna att barnen skulle vaccineras mot svininfluensa. Men eftersom den tf. vårdnadshavaren inte lyckades ombesörja så att en ruta på blanketten blev rätt ifylld blev barnen inte vaccinerade.

Bergström skickade mor- och farföräldrarnas brev vidare till verksamhetschefen för individ- och familjeomsorgen, Gerd Bergman, som är chef för bl.a. den tf. vårdnadshavaren. Socialnämndens enskilda utskott meddelade den 27 januari att man har "fullt förtroende" för vårdnadshavarens "sätt att sköta uppdraget".

Beslutet föregicks av följande: Vid mötet med socialnämnden höll Hagman en kort dragning och framhöll den  tf. vårdnadshavarens lämplighet och  fördelar. En okritisk nämnd nickade ja  till fortsatt förtroende. I Norrländska Socialdemokraten, 10 februari,  sa Bergström att ”vi har bedömt att han inte har behövt att ha kontakt med barnen i det här läget.” Dessa turer bör utredas. Politikerna förefaller dessutom ha abdikerat från sitt ansvar. 

Det har varit en del märkliga turer mellan socialsekreterarna, familjrättsenheten, socialnämndens ordförande Eva Bergström, verksamhetschefen för individ- och familjeomsorgen, Gerd Bergman, och den tf. vårdnadshavaren. Även detta bör utredas.

Om samhället fortsättningsvis ska ha tilltro till socialtjänsten bör en  opartisk utredning göras om hur Luleå socialtjänst har hanterat detta barnavårdsärende. 

Följande artiklar rekommenderas:
”Skilj inte på barnen”                      ”Barnen ännu utan hem”  
                         
”Kritik mot förmyndare”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar