27 januari 2010

”Offentlig avrättning”

När två riksdagspolitiker går ut och offentligt kränker en utförsäkrad har de nått tidvattenmärket. Lägre kan de inte komma.

Beskrev sitt liv
Helene Riviére och Gunnar Axén, ledamot resp. ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, ansåg (AB 25 jan) att Alexandra Johansson inte vill försörja sig själv. 30-åriga trebarnsmamman Alexandra beskrev (AB 15 jan) sitt liv utifrån hur hon och många tusen andra upplever det. Numera utförsäkrad. Rädslan för mat för dagen åt barnen, kan jag hämta mina mediciner? Hyran är nu för hög. Förvirring och oklara budskap.
    Hon beskrev mötet på Arbetsförmedlingen, AF. Tre handläggare stirrade på oss. Sa emot varandra när det gällde regler. Alla var osäkra. Vi var ett tiotal personer runt bordet. Rehabilitering nämndes inte. Det sysslar inte AF med. Papper kom fram. Skriv under annars ingen ersättning. Alexandra behövde hjälp med tolka innehållet. Får jag ta med pappret hem? Nej, då blir det ingen ersättning. Hon kryssade i en ruta, 100 % arbetsförmåga.

54 000 utförsäkras
Väl hemma ville hon bara skrika. Ni har förstört så många människors liv! Förstår ni inte? Så beskriver också många andra sin utsatthet, bl.a. inom nätverket Resurs (Respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället). Ca 15.000 utförsäkrades från årsskiftet från försäkringskassan.
    Under hela 2010 blir det sammantaget ca. 54 000 långtidssjuka. Många med komplexa diagnoser. De som har hamnat utanför sjukförsäkringen måste få komma tillbaka.
    Moderaterna beskriver också i sin artikel remissen till psykiatrin. Alexandra var störd över att behöva gå dit. ”Jag skulle inte behövt gå dit alls, om min grundtrygghet inte hade rubbats.”
    De båda M-politikerna raljerar över detta. Och drar sina slutsatser. Då bör man fråga sig: Vad är grundtrygghet? Vad är det som har rubbats? Var finns den individuella bedömningen? Rehabiliteringen? Samtalen om framtida arbetsförmåga? Det är pudelns kärna.

Skäms å deras vägnar
Alliansens socialpolitik har medfört stora personliga tragedier. Socialförsäkringsutskottets ordförande Axén raljerade över en enskild och namngiven person. Han var inte heller lyhörd för vad Alexandra skrev i sin artikel. Nämligen: ”Jag är ett bottenskikt i samhället, utan rättigheter och det tär att se vad människor tycker om de som är sjuka.” En 30-årig 3-barnsmamma oroas för framtiden och mat för dagen till sina barn. Hon är inte ensam.
    – Som politiker skäms jag å Axén och Rivières vägnar. Det skrev Olle Thorell på Newsmill den 26 jan ”Moderaterna passerar gränsen för anständighet i den politiska debatten då de ger sig på en enskild utsatt person och skamlöst förödmjukar henne.”
    Thorell skrev att tala om offentlig avrättning när två etablerade moderater i rikspolitiken har gett sig på en enskild individ. Gränsen har passerats. De ifrågasätter henne in på bara skinnet. Det här är ett lågvattenmärke av sällan skådat slag.
   Det är bara att instämma. I stället för att föra en saklig debatt kring de problem den nya sjukförsäkringen orsakat, ger sig Axén och Riviére på en av de drabbade.

3 kommentarer:

  1. Kan bara instämma i vartenda ord! Hittills har de inte kunnat kommentera "enskilda fall". Men nu gick det tydligen bra att göra detta. Inte ens då Mari-Lousie barn i Uppdrag Granskning presenterade alla fakta till G Axen, kunde han kommentera detta då "vi ju inte känner till alla fakta och därför inte kan veta att sälvmordet är orsakat av reglerna". Trots att sonen även i debatt diskuterade saken och i aftonbladet tog upp det igen.

    http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article6483236.ab

    Riktigt uselt är det! Bra att folk reagerar!

    SvaraRadera
  2. Samtidigt, det här frispelet kan mycket väl bli det som slutgiltigt förpassar moderaterna och alliansen in i historiens skräpkammare.

    Det kan Alexandra vara lite stolt över.

    SvaraRadera
  3. Bra att du ta uppe denna otrolig övertramp av moderaterna!
    KC

    SvaraRadera