06 januari 2010

Bostäder för äldre: Kvalitén sjunker!

Regeringens investeringsstöd till äldreboenden omfattar numera  även trygghetsbostäder.  Det kan låta bra. Och är så också så länge det inte går ut över de riktigt sjuka och orkeslösa. Men nu omvandlas servicehusen, en boendeform för dem som behöver mer hjälp även nattetid, till obemannade trygghetsbostäder.  Kommunernas intresse för att bygga äldrebostäder är så litet att bara en mindre del av bidraget används.

Akuta problem
Införandet av den nya boendeformen med den vackra benämningen ”trygghetsbostäder”  får tyvärr negativa följder. En konsekvens är  att man omvandlar servicehus till trygghetsboenden, något som innebär en kraftig kvalitetssänkning.  Därför att då prioriteras inte längre de äldre som behöver mest omsorg. De äldre,som  inte får biståndsbedömt vård- och omsorgsboende,  ska  få klara sig med hjälp av hemtjänst och en ”bovärd” på dagtid.
     Ett akut problem är bristen på platser i vård- och omsorgsbonden (det som tidigare kallades särskilda boenden). Regeringens miljonbidrag har inte brutit den negativa utvecklingen hittills och kommer inte att göra det framöver heller. Skälet är att kommunerna struntar i att ordna tillräckligt med vård- och omsorgsboenden.

Anslagen används inte
Enligt dagens Dagens Samhälle (DS nr 29 –09)  är  det statliga anslaget till äldreboenden 1,5 miljarder under en treårsperiod. Men intresset är så svagt från kommunernas sida att bara en liten del av bidraget har tagits i anspråk. ”Inte heller 2008 lossnade det och regeringen tog tillbaka 530 miljoner från Boverket”, skrev DS.
   Hur ska det tolkas? Jo, investeringsstödet är ett bidrag till själva byggandet. Den stora kostnaden, driften, får kommunen likafullt stå för. Åke Svensson (S) politiker på Gotland anser att investeringsstödet är för litet i förhållande till kommunernas totala kostnader för särskilda boenden.
    Eftersom det blir frivilligt för kommunerna att bygga trygghetsbostäder kommer byggandet att bli sparsamt. Istället passar allianspartierna på att omvandla servicehusen till trygghetsbostäder. Det innebär besparingar. Konsekvenserna för de äldre tycks man inte bekymra sig för.
    Socialstyrelsen är bekymrad över bristen på vård- och omsorgsboenden och sagt att trygghetsboenden inte får tillskapas på bekostnad av vårdplatser för de riktigt svaga äldre.

Äldre i dåligt skick
Om kommunerna får pengar av staten för att försämra genom att omvandla servicehus till trygghetsboende – då är det en skandal.
    Full pott för kristdemokraterna som får gehör för försämringen samtidigt som de pratar om hur väl de vill de äldre. Allianspartiernas politik är konsekvent negativ för våra äldre. Enligt DS, nr 8, –09, förvandlas nu vård- och omsorgsboendena  till ”dödens väntrum”. I så dåligt skick är de äldre när det väl får en plats på ett  vård- omsorgsboende.
    Antalet platser på vård- och omsorgsboenden  har stadigt minskat under 2000-talet. Endast 15 procent av 80-åringarna och äldre finns nu i den omsorgsformen. Larmen om sjuka äldre som får för lite kvalificerad omsorg kommer regelbundet, skriver Dagens Samhälle (som är organ för Sveriges Kommuner och Landsting).  Det är speciellt besvärligt  för dementa personer.

Antal hjälptimmar
Kommunalrådet i Örebro, Staffan Werme (FP), ordförande i beredningen för primärvård och äldreomsorg på SKL vill ha en ordentlig diskussion om kommunens grundläggande åtagande för äldre. ”Ska Örebro t.ex. erbjuda hemvård endast upp till en viss nivå för att sedan hänvisa till särskilda boenden? Med många hjälptimmar i veckan är det oftast billigare för kommunen med en plats på ett särskilt boende”, resonerar Werme.

Trygghetsbostäder kan  innebära nedrustning
Den politiska poängen med trygghetsbostäder är att de blir billigare. Ett exempel på detta finns redan nu i Stockholm. Där har allianspartierna  med KD i spetsen redan beslutat att omvandla servicehusen till trygghetsboenden. En seger för KD:s politik men ett nederlag  för de äldre svaga.
    Omvandlingen av servicehus sker samtidigt som det  i Stockholm, såväl som i övriga landet,  råder brist på  platser i vård- och omsorgsboenden (inklusive korttidsplatser). Det är också mycket svårt för äldre makar att få bo ihop, parboende,  när vårdbehovet gör att en av dem behöver flytta.
    Trygghetsboenden är bra så längre krafterna räcker till. Men sen… Vad väntar då?
    Det omtalade och storstilade betänkandet ”Bo bra hela livet” är i själva verket allt annat än bra för de  äldre som bäst behöver vård.   
Investeringsstöd till äldreboenden                                   Boverket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar