23 november 2009

Familjerådgivningen chockhöjs!

Att försöka rädda sitt äktenskap eller samboförhållande kan bli dyrt. Alla som så begär ska från kommunen kunna få rådgivning i samtalsform för att bearbeta samlevnadskonflikter i parrelationer och familjer. Idag kostar det 250 kr/timme. Nu föreslås en höjning från årsskiftet till 450 kr/timme. Familjerådgivningen i Stockholm blir därmed en av de dyraste i länet. Jag tog upp frågan under budgetdebatten i Stockholms stadshus.

Unga och familjler med utländsk härkomst
De som inte har råd kan få familjerådgivning som biståndsbedömd. Men i ett redan trängt läge så vill kanske många helst undgå att söka socialbidrag och vända ut och in på sitt liv som för tillfället redan är turbulent. Om de nu ens skulle få något bidrag.
     Det har också visat sig att idag är det även unga familjer och familjer med utländsk härkomst som i ökande grad vänder sig till familjerådgivningen.
    Det borde inte få bli en inkomstfråga att kunna gå till familjerådgivningen. Det kan betyda väldigt mycket för en familj och deras barns framtid. Ibland blossar också vårdnadsstrider upp. Det gäller att dämpa dem i sin linda.

Mindre angelägen uppgift
Socialborgarrådet i Stockholm Ulf Kristersson, sa till DN 26 oktober ”att om jag ställer familjerådgivningen mot hemlöshet och barn som blir slagna, så tycker jag inte att det är den mest angelägna uppgiften vi har”. Familjerådgivningen tillhör inte våra allra mest prioriterade uppgifter, sa han.
    Jag tycker inte man ska ställa olika grupper mot varandra. De här barnen kan i värsta fall i framtiden bli sin tids hemlösa om de får problem i samband med en skilsmässa och ibland en strulig uppväxt som följd. När föräldrarna går skilda vägar blir det också svårt för barnen. Vi bör ha råd att stötta familjer och barn, sa jag i KF.

Håller inte med
Chefen för Familjerådgivningen delade inte heller Kristerssons uppfattning. Chefen sa i samma  DN-artikel: "Det är min bestämda uppfattning att 450 kronor kommer att avhålla enskilda från att kontakta oss."  Hon fortsatte: Det är ju dyrt redan med 250 kronor om man inte har en stor plånbok. Familjerådgivarna tror att samtalstaxan skrämmer bort låginkomstagare.
    Enligt Socialstyrelsen bör avgiften ”inte läggas på en sådan nivå att den avhåller enskilda från att vända sig till familjerådgivningen. Är 450 kronor – en höjning med 80 procent – en rimlig nivå?

Borgarna inte eniga.
När jag lämnade fullmäktigesalen på kvällen den 12 okt. efter budgetdebatten sa en man från den borgerliga sidan som just passerade mig. Bra att du tog upp familjerådgivningen. Jag tycker inte heller att avgiften ska höjas.
    Abit Dundar (FP) som sitter  både i KF och är ordförande i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd  tar också upp frågan på sin hemsida under rubriken: ”Familjerådgivningen är viktig”. Han finner Kristerssons uttalande i DN märkligt. Att ställa grupper mot varandra – familjerådgivningen mot hemlöshet och barn som blir slagna.

Samhällsekonomiskt lönsamt
Dunder skriver: ”Jag förstår att pengarna i kristider inte räcker till. Men man behöver inte ställa grupperna mot varandra. Rådgivning syftar till att föräldrar inte ska slå sina barn eller att man inte ska bli hemlös vid en skilsmässa. Familjerådgivning är en effektiv förebyggande åtgärd när det gäller sociala problem. Samhällsekonomiskt är det en bra verksamhet och individen får hjälp i ett tidigt skede. Familjerådgivningen bör inte försämras för stockholmarna.”
    Lever socialborgarrådet Kristersson och M, FP och KD  alldeles för långt från ”verklighetens folk”?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar